Sušeno: 1 241 g před očištěním, 1 184 g po očištění
Maso: hovězí zadní z ANGUS farmy Rančice
Výsledek: 409g (34,5% ze syrového očištěného masa)
Doba přípravy: 23 min.
Doba sušení: 7 hodin na stupeň 2/3 v domácí sušičce na ovoce
Na začátek dnešního článku/receptu je na místě poděkovat mé tchýni, která nás obdarovala tímto nádherným kouskem, vskutku výběrovým:
Vzhledem k tomu, že už jsme ho dostali mražené, nebyla šance dát maso tentokrát zmrazit pro lepší krájení a tak jsme se do něj pustil rovnou. Výsledkem jsou o něco více tlustější plátky, než jsem zvyklý – cca 6-7 mm. Toto bude třeba reflektovat při nastavení sušičky, možná budeme muset ještě ráno dosušovat. Nicméně odpad tvořil jen 57g, takže sice za vyšší cenu, ale mnohem více muziky k sušení.
Po rozkrájení:
Na obalení kořením jsem použil stejný fígl od mé manželky jako minul při sušení hovězího zadního s bylinkovým máslem – obalení “házením” v misce (maso je obalené akorát):
Koření č.1 – domácí sekaná
Nejprve jsem začal obalovat kořením “domácí sekaná” z levnekoreni.cz s následujícím složením:
- sůl max 34%
- paprika sladká
- cibule
- česnek
- kmín
- majoránka
- pepř černý mletý
- maltodextrin
- kurkuma
Bohužel je u nás doma toto koření poměrně oblíbené a tak těch cca 15 zbývajících gramů v pytlíku vystačilo jen na cca 600g masa.
Druhé koření – Desperado
Na scénu jsem tedy povolal domácí zbojníky alias koření “Desperado”.
Složení tohoto koření:
- sůl max. 30%
- chilli semínka
- hořčice bílá
- pepř černý mletý
- chilli plátky
- cibule
- koriandr
- oregano
- bazalka
- paprikové floky červené
No podívejte se sami jak to klukům na tom platu šluší:
Opět jsem vypodložil sušené (v krátké budoucnosti) maso dřívky ze špejlí, aby se maso lépe prosušilo i zespodu.
Sušičku jsem nastavil na 7 hodin při teplotě 2/3:
A výsledek sušení hovězího masa z ANGUS farmy Rančice?
Kousky s kořením Desperado jdou dle očekávání trochu pikantější, chuťově méně výrazné než poslední várka s bylinkovým máslem.
Domácí sekanou už opakovat nebudu. maso není špatné, ale jak se říká “neurazí, nenadchne”.
Ještě dodám, že maso uchovávám ve vakuovacích nádobách v ledničce.