Sušeno: 1 241 g před očištěním, 1 184 g po očištění

Maso: hovězí zadní z ANGUS farmy Rančice

Výsledek: 409g (34,5% ze syrového očištěného masa)

Doba přípravy: 23 min.

Doba sušení: 7 hodin na stupeň 2/3 v domácí sušičce na ovoce

Na začátek dnešního článku/receptu je na místě poděkovat mé tchýni, která nás obdarovala tímto nádherným kouskem, vskutku výběrovým:

Hovězí zadní - ANGUS farma Rančice

Vzhledem k tomu, že už jsme ho dostali mražené, nebyla šance dát maso tentokrát zmrazit pro lepší krájení a tak jsme se do něj pustil rovnou. Výsledkem jsou o něco více tlustější plátky, než jsem zvyklý – cca 6-7 mm. Toto bude třeba reflektovat při nastavení sušičky, možná budeme muset ještě ráno dosušovat. Nicméně odpad tvořil jen 57g, takže sice za vyšší cenu, ale mnohem více muziky k sušení.

Po rozkrájení:

Plátky masa na sušení jsou tentokrát o něco tlustší - cca 6-7mm, nezmrazil jsem před přípravou

Na obalení kořením jsem použil stejný fígl od mé manželky jako minul při sušení hovězího zadního s bylinkovým máslem – obalení “házením” v misce (maso je obalené akorát):

Obalení masa v koření jsem provedl "prohazováním" v misce

Koření č.1 – domácí sekaná

Nejprve jsem začal obalovat kořením “domácí sekaná” z levnekoreni.cz s následujícím složením:

  • sůl max 34%
  • paprika sladká
  • cibule
  • česnek
  • kmín
  • majoránka
  • pepř černý mletý
  • maltodextrin
  • kurkuma

Bohužel je u nás doma toto koření poměrně oblíbené a tak těch cca 15 zbývajících gramů v pytlíku vystačilo jen na cca 600g masa.

Druhé koření – Desperado

Na scénu jsem tedy povolal domácí zbojníky alias koření “Desperado”.

Koření Desperado z levnekoreni.cz

Složení tohoto koření:

  • sůl max. 30%
  • chilli semínka
  • hořčice bílá
  • pepř černý mletý
  • chilli plátky
  • cibule
  • koriandr
  • oregano
  • bazalka
  • paprikové floky červené

No podívejte se sami jak to klukům na tom platu šluší:

Plato sušičky na ovoce s připraveným masem na špejlích, v popředí koření Desperado

Opět jsem vypodložil sušené (v krátké budoucnosti) maso dřívky ze špejlí, aby se maso lépe prosušilo i zespodu.

Sušičku jsem nastavil na 7 hodin při teplotě 2/3:

Nastavení sušičky na ovoce pro sušení hovězího masa

A výsledek sušení hovězího masa z ANGUS farmy Rančice?

Kousky s kořením Desperado jdou dle očekávání trochu pikantější, chuťově méně výrazné než poslední várka s bylinkovým máslem.

Domácí sekanou už opakovat nebudu. maso není špatné, ale jak se říká “neurazí, nenadchne”.

Ještě dodám, že maso uchovávám ve vakuovacích nádobách v ledničce.