Sušeno: 1 002 g před očištěním, 795 g po očištění

Výsledek: 263g křupavé parády

Doba přípravy: cca 30 min.

Doba sušení: 6 hodin na stupeň 2/3 v domácí sušičce na ovoce

Pro tuto várku mi manželka koupila u řeznického pultu cca 1kg hovězího zadního. Tentokrát bylo maso výrazně prorostlejší, než mám ve zvyku sušit. 

Hovězí zadní, dost protostlé, před opracováním

Na začátek jsem se tedy vrhnul do očištění masa, protože si nechci pochutnávat na zvýkačce. Mám sušené maso raději jako “chipsy”, které trochu křupou.

Maso musíme přes sušením očistit

Po očištění se rázem ukázalo, že není “akce” jako “akce”. Odstranil jsem totiž skoro 20% celého objemu, čímž jsme se cenově dostali na balené hovězí zadní, které většinou použiji s minimálními odřezky.

Odřezky nepěkného zadního hovězího před sušením činili přes 20% celkové váhy


Na sušení tedy zbylo přesně 796 gramů příjemné flákoty.

A nyní již téměr rutinní postup, i když tentokrát dalo krájení méně zabrat, nenechal jsem totiž maso v mrazáku tak dlouho jako obvykle – jen cca 1,5 hodiny. Výsledkem nebyly tak tenké plátky, avšak o to více mas lákalo ke konzumaci již při kořenění.

Připravené maso na kořenění

Použité koření: bylinkové

Pro tuto várku jsem použil Bylikové koření s následujícím složením:

  • Sůl max. 30%Použité koření: bylinkové koření z levnekoreni.cz
  • Petrželová nať
  • Rozmarýn
  • Česnek
  • Cibule
  • Mrkev
  • Bazalka
  • Pastyňák
  • kurkuma

Ačkoliv jsem vždy maso obaloval pěkně s láskou kus po kousku, tentokrát přišla moje manželka (kupodivu, protože je to věčná odpůrkyně automatizace a efektivizace práce) s výborným zlepšovákem – zázračkou miskou. Do té jsem prostě nabral vždy 5-6 kousků a “obalil najednou”. Výsledkem bylo nedokonalé obalení jednotlivých kousků, což má za následek ve finále proměnnou a nekonzistentní chuť celkové kopičky.

Toto budu stopro ještě několikrát v budoucnu zkoušet.

No a pak nezbývá než maso opět pěkně rozprostřít na plato a podle návodu od Martina vypodložit kusy špejlí (maso pak neleží přímo na umělé hmotě celou plochou a eliminují se pak neprosušená místa, která nejsou stejně tenká jako zbytek masa).

Okořeněné maso připravené k sušení - naložené na sušícím "talíři"

No a pak nezbývá než celou připravenou čtyřpatrovou parádu odložit pěkně na 6 hodin do technické místnosti (stupěň sušení 2/3) a ráno máme hotovo.

263 gramů výborné proteinové svačinky je na světě.

Hovězí zadní sušené s bylinkovým máslem - výsledek: 263g

A jak to chutná?

Počkejte, skočím si pro pár kousků, ať to mohu napsat živě.

… chvilku strpení …..

Tak už ho mám v mističce před sebou a jdeme na to.

Konzistence je trochu tužší, nepříliš slané, ale ta chuť… Kdo miluje bylinkové máslo, asi už tuší. Chuť je skvěle proměnlivá, místy hodně výrazná útočící na chuťové pohárky.

No nic, gurmán spisovatel ze mě rozhodně nebude.

Tak na závěr snad jen dobrou chuť a sušení zdar! Já si jdu pro druhou misku, odhaduji tak za 4-5 dní jdeme sušit znovu.